Soru: Sayın Şeyh (soru soran) diyor ki: bayram günü cumaya denk geldi, bundan dolayı cami imamı geldi ve cemaata hutbe vermeden sadece öğlen namazını kıldırdı. Bunun hükmü nedir?

Cevap: Bu mesele alimler arasında ihtilaflı bir meseledir. Allah’ın rahmeti hepsinin üzerine olsun. Ehl-i sünnetin işaret ettiği tercihe sayan görüş ise şudur:

İnsanlar bayram namazlarını kılar ve imamlar cuma namazlarının kılındığı mescidlerde cuma namazını kıldırırlar. Ayrıca imam bayram hutbesinde der ki: “her kim bizimle bu namaza gelmişse onun cuma namazına gelmesine gerek yoktur ve (cumaya gelmediğinde) evinde öğlen namazını kılar.”

Şehirde sadece cuma namazı kılınmasıyla yetinilmez. Öyleyse şimdi diyoruz ki eğer bayram günü cuma gününe denk gelirse mutlaka bayram namazı kılınmalı. Her kim (bayram namazına) giderse (ondan sonra) imamla beraber cuma namazını kılmak veya evinde (öğlen) namazını kılmak arasında seçim yapma hakkına sahiptir.

İkinci olarak da şehirde cuma namazının ikame edilmesi gerek. Öyleyse kim (cumaya) giderse imamla beraber kılar. Kim de gitmezse o zaman evinde (öğlen namazını) kılar.

Üçüncü olarak da o günde camilerde öğlen namazı kılınmaz. Çünkü (o vakitte) vacip olan cuma namazının kılınmasıdır. Bu nedenle (camide) öğlen namazı kılınmaz. İşte Ehl-i sünnetin işaret ettiği tercihe şayan görüş budur.

Şeyh Muhammed İbn Sâlih el-Useymin

Diğer Yazılar

İslam dininde felsefe var mıdır ?

Soru: Allah sizi hayırla müjdelesin. İslam dininde felsefe var mıdır? Ve böyle iddia edenlere cevabınız nedir? İlim öğrencisinin bu gibi ilimleri öğrenmesi ve bunlarda

Yönetici Hakkında Niye Kötü Konuşmuyoruz ?

Soru: Müslümanların yöneticisinin kusurlarını toplumda ve insanların önünde açığa çıkarmak caiz midir? Cevap: Bu konuyu daha önce defalarca kez konuştuk. Yöneticilerin arkasından konuşmak kesinlikle