Soru : İslam’da sakalın hükmü nedir? Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’den gelen hadisleri ve emirleri burada bahsetmenizi istiyoruz. İnsanların, toplumdaki her sakallıya onu bezdirecek şekilde garipçe bakmaları halinde ne yapalım? Sakalları uzun birçok genç gibi, bazen kişi sakallarını kesme noktasına geliyor. Sizden bize uygun bir yol göstermenizi istiyoruz. Allah sizi muvaffak kılsın.

Cevap : İslam’da sakal, Resullerin yolundandır. Nitekim Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in sakalları uzundu ve Allah Teala; Musa ve Harun aleyhime selam hakkında şöyle dedi: “Harun Musa’ya dedi ki: Ey annemin oğlu sakalımı ve başımı çekiştirme.

Sakal, peygamberlerin yolundandır. Aynı şekilde Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’den geldiği kadarıyla(sakal) fıtrattandır. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem dedi ki: “On şey fıtrattandır… ” ve bunlar arasında sakalı da zikretmiştir.

Yine peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem sakalın salıverilmesini ve dokunulmamasını (kesilmemesini) emretmiştir. Bu da işaret ediyor ki; fıtrata ters düştüğünden ve Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e itaatsizlik olduğundan dolayı sakalı kesmek haramdır.

Kişi sakalını bıraktığı ve saldığı zaman ona şaşkınlık, kınama ve küçümseme ile bakılmasına gelince bu; kişinin dininden dolayı imtihana uğramasıdır. Acaba bu imtihana sabredecek mi yoksa Allah’tan başkasının rızasını mı arayacak? Allah Teala buyurdu ki: “Yoksa insanlar, ‘İman ettik.’ dedikten sonra imtihana tabi tutulmadan bırakılacaklarını mı sandılar? Andolsun ki, onlardan öncekileri imtihan ettik. Elbette Allah, doğru olanları da yalancıları da bilir.

Müslümanın; Allah’a itaatte, O’na isyandan kaçınma hususunda ve Allah’tan gelen eziyet verici olaylarda sabretmesi gerekir. (Soruyu soran) kardeşe sabretmesini ve sevabını ummasını nasihat ederim. Bu sorunlar ilerde atlatılacak ve güzel son Allah’tan hakkıyla korkanların olacaktır.

Kaynak : Silsiletu Fetâva Nur Ale-dDerb 69



السؤال: ما حكم اللحية في الإسلام، نريد من سيادتكم الأحاديث أو بعض الأحاديث التي وردت هنا وتأمر بها، وماذا نفعل حيث أصبح كل ملتحٍ في المجتمع ينظر له نظرة غريبة من قبل الناس ويضطهد، أيضاً بعض الأحيان يقع الإنسان في حلقها كما يقع كثير من الشباب الذين يطلقونها، نريد الطريق، وفقكم الله

الجواب: الشيخ: اللحية في الإسلام هي من هدي الرسول عليه الصلاة والسلام، فقد كان نبينا صلى الله عليه وسلم عظيم اللحية، وقال الله تعالى عن موسى وهارون، قال هارون لموسى: يا أبن أمَّ لا تأخذ بلحيتي ولا برأسي. فهي من هدي المرسلين، وهي أيضاً من سنن الفطرة كما ثبت ذلك عن النبي صلى الله عليه وسلم حيث قال: عشر من الفطرة. وذكر منها اللحية. وقد أمر النبي صلى الله عليه وسلم بإعفائها وإرخائها، وهذا يدل على أن حلقها محرم لمخالفتها الفطرة وللوقوع في معصية الرسول صلى الله عليه وسلم، وأما كون معفيها ومبقيها يُنظر إليه نظرة استغراب واستنكار واستهانة فهذا من البلاء الذي يبتلى به المرء على دينه هل يصبر عليه أو يراعي فيه غير الله، وقد قال الله تعالى: ﴿أحسب الناس أن يتركوا أن يقولوا آمنا وهم لا يفتنون ولقد فتنا الذين من قبلهم فليعلمن الله الذين صدقوا وليعلمن الكاذبين﴾. والواجب على المسلم أن يصبر على طاعة الله وعن معصية الله وعما يناله من الأمور المؤذية في جانب الله تبارك وتعالى. فنصيحتي للأخ أن يصبر ويحتسب، فسوف تنفرج الأمور، وسوف تكون العاقبة للمتقين

المصدر: سلسلة فتاوى نور على الدرب > الشريط رقم [69] الطهارة > سنن الفطرة

Diğer Yazılar

Adaletli Hükümdar: Nureddin Mahmud Zengi

Nureddin Mahmud Zengi Kimdir ? Nureddin Ebul Kasım Mahmud bin İmaduddin et-Turki es-Selçuki. İslam sancağını ölene kadar yükseklerde tutan adil, dindar ve cesur hükümdar.