Yüce Allah zinaya yol açan ve ona sebep olan her şeyi yasaklamıştır. Örneğin kadının dışarıya açık çıkmasını yasaklamış ve şöyle buyurmuştur: { Evlerinizde oturun. Eski cahiliye adetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın. } (el-Ahzâb 33/33)
Kadın için en güzeli evinde durması, mecbur kalmadıkça veya ihtiyaç olmadıkça dışarı çıkmamasıdır. Çıktığında da Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in emrettiği gibi sade bir halde çıkmalıdır. Yani koku sürünmemeli ve açık saçık olmamalıdır.
Yine Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem kadının mahremi olmayan erkeklerin bulunduğu yere ancak tesettürlü çıkmasını emretmiştir. Şer’î tesettür; kadının bakılması kötü düşüncelere ve zinaya sebebiyet verme ihtimali bulunan yerlerin tümünü örtmesidir ki bunların en önemlisi yüzdür. Yüzün, erkeklerin yanında baştan ve koldan daha çok gizlenmesi gerekir. Bazılarının ‘kadının yüzünü açması caizdir’ sözüne itibar edilmez. Çünkü bu çelişki ifade etmektedir. Kadının ayaklarını örtmesinin farz olduğu görüşünde olan bir kişi nasıl olur da yüzünü açmasının caiz olduğunu söyleyebilir? Hangisi daha büyük bir fitnedir? Hangisi zinaya daha çok sebep olur? Kadının yüzünü açması mı yoksa ayaklarını açması mı? Söylediklerini anlayan her akıl sahibi insan (bu soruya) der ki: Zinaya daha çok sebep olacak olan ve daha büyük fitne olacak olan yüzünü açmasıdır.
Bunun bir başka örneğide, bir kadının güzel kokular sürerek dışarı çıkmaması gerektiğidir. Eğer güzel koku sürerek dışarı çıkarsa fitne sebebi olur. İnsanlar ondan dolayı fitneye düşer ve kendiside güzel koku sürerek ve pazarlarda dolaşarak fitneye düşer. Allah’tan afiyet dileriz.
Hiçbir erkeğe, yakınlarından bir kadının böyle bir hâlde (yani yüzü açık veya parfümlü) dışarı çıkmasına izin vermesi caiz değildir. Bu kadın eşi, kızı, kız kardeşi, annesi ya da başka biri olsun fark etmez. Ve hiçbir erkeğe yakınlarından bir kadının şeriata aykırı bir şekilde dışarı çıkmasına izin vermesi caiz değildir.
Kaynak : Riyâzu’s Sâlihîn şerhi 1/306-307
ومنع الله كل ما يوصل إلى الزنا ويكون ذريعة له، فمنع المرأة أن تخرج متبرجة فقال: (وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى) (الأحزاب: ٣٣) ، فأفضل مكان للمرأة أن تبقي في بيتها ولا تخرج إلا إذا دعت الحاجة أو الضرورة إلى ذلك، فلتخرج كما أمرها الرسول ـ عليه الصلاة والسلام ـ تفلة، أي: غير متطيبة ولا متبرجة.
وكذلك أمر باحتجاب المرأة ـ إذا خرجت ـ عن كل رجل ليس من محارمها، والحجاب الشرعي هو أن تغطي المرأة جميع ما يكون النظر إليه ذريعة إلى الفاحشة، وأهمه الوجه، فإن الوجه يجب حجبه عن الرجال الأجانب أكثر مما يجب حجب الرأس وحجب الذراع وحجب القدم. ولا عبرة بقول من يقول: إنه يجوز كشف الوجه؛ لأن قوله هذا فيه شيء من التناقض.
كيف يجوز للمرأة أن تكشف وجهها، ويجب عليها عند هذا القائل أن تستر قدميها؟ أيهما أعظم فتنة وأيهما أقرب إلى الزنى: أن تكشف المرأة وجهها أو تكشف قدميها؟ كل إنسان عاقل يفهم ما يقول، يقول: إن الأقرب إلى الزنى والفتنة أن تكشف وجهها.
ومن ذلك أيضا: ألا تخرج المرأة متطيبة، فإن خرجت متطيبة فقد أتت بوسيلة الفتنة منها وبها، فيفتن الناس بها، وهي تفتتن أيضا حيث تمشي في الأسواق وهي متطيبة.
نسأل الله العافية. ولا يجوز لأحد أن يمكن أهله من ذلك أبدا، وعليه أن يتفقدهم، سواء كانت الزوجة أو البنت، أو الأخت، أو الأم، او غير ذلك، ولا يجوز لأحد ان يمكن أهله من الخروج على غير الوجه الشرعي.